Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο Βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης αναφερόμενος στις εξαγγελθείσες για το  μεθαύριο Σάββατο 5.4.08 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών που κατοικούν στη παραλιακή στο Αιγαίο περιοχή της Τουρκίας ενάντια στη κατασκευή εργοστασίου εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού στο βουνό Ιδη (Καζ.ντάγ) βόρεια της νήσου Λέσβου δήλωσε σχετικά:

«Εδώ και μήνες παρακολουθώ στον τοπικό τύπο της Μυτιλήνης δημοσιεύματα σχετικά με το υπο κατασκευή Εργοστάσιο Χρυσού στο Καζ ντάγ, λίγα μόλις χιλιόμετρα βόρεια του νησιού της Λέσβου και τις εντονότατες διαμαρτυρίες του κόσμου. Δεν είναι μόνο η κατάφορη αισθητική του τοπίου στο πραγματικά πανέμορφο αυτό βουνό, συνδεδεμένο με την ελληνική μυθολογία, αλλά και οι κίνδυνοι ρύπανσης της θάλασσας και του υδροφόρου ορίζοντα, με τα κυανυούχα υλικά που θα επεξεργάζονται τον χρυσό. Μάλιστα την Λέσβο δεν ενδιαφέρει μόνο η θαλάσσια επιβάρυνση αλλά και οι κίνδυνοι για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα (αρτεσιανά πηγάδια του νησιού).

Γνωρίζω ότι το αίτημα των διαμαρτυρόμενων τούρκων πολιτών είναι η αλλαγή της νομοθεσίας (του νόμου 5177) για τις μεταλλευτικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις στη χώρα. Γνωρίζω επίσης ότι μέλη της συσταθείσας επιτροπής, Δήμαρχοι και άλλοι επιστήμονες, προγραμμάτισαν να έλθουν στη Λέσβο, να ενημερώσουν για τους κινδύνους απ τη λειτουργία του εργοστασίου χρυσού που ενδεχομένως να αφορούν και στο νησί. Θα ενημερωθώ σύντομα πληρέστερα.

Σε κάθε περίπτωση τάσσομαι αλληλέγγυος στις περιβαλλοντικές διεκδικήσεις των πολιτών στο Β.Α. Αιγαίο. Όπως έπραξα κατά τη θητεία μου ως Ευρωβουλευτής με το φράγμα των Αλλιανών στη Πέργαμο, οπότε φέρνοντας το ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο υπήρξε ανταπόκριση απ τη Κυβέρνηση της γείτονος χώρας και δόθηκε χρόνος στους Αρχαιολόγους να προχωρήσουν την έρευνα και τις ανασκαφές, θα προσπαθήσω μέσω της Βουλής και τώρα».